Historische films willen niet weten dat we vroeger gemiddeld niet ouder dan 40 werden

Vroeger – zeg tot en met 1918 – werden mensen in het westen gemiddeld niet ouder dan rond de veertig en dat al sinds de Babyloniërs, de Romeinen en de Aardappeleters van Van Gogh. Hoe ze dat berekend hebben voor volkeren van vóór en vlak na Jezus Christus, zonder Centrale Bureaus voor de Statistiek, weet ik niet. Onderzoekers zullen wel de overlijdensregisters van kerken e.d. erop nagevlooid hebben. Het getal zou ook wel eens kunnen voortkomen uit misplaatste superioriteitsgevoelens over onze eigen tijd, nu bijvoorbeeld Nederlanders gemiddeld twee keer zo oud worden.

Maar mocht het waar zijn dat van die 40 jaar, dan is wel duidelijk dat onze voorouders totaal anders geleefd moeten hebben dan wij. Jong trouwen en seks, kinderen krijgen, als tiener al keizer worden, weinig gevallen van ouderdomsvet en -suikerziekte, studeren overlaten aan monniken en dergelijke types want daar hebben levenslustigen geen tijd voor.

In de gemiddelde historische film is dat perspectief op een leven van korte duur nog steeds niet doorgedrongen. De hoofdrolspelers zijn voornamelijk dertigers en veertigers. Kinderen zien we weinig in volwassen rollen, natuurlijk ook omdat in de VS een 14-jarige kindactrice niet de rol van ontrouwe tienermoeder en echtgenote van een minderjarige warlord met levensgevaarlijke puberhersens mag spelen als zogeheten ‘expliciete scènes’ vereist zijn (in de Amerikaanse film Lolita is de hoofdrolspeelster ook stokoud). Het lijkt me geweldig de research te doen voor een film waarin het gewoon is rond je veertigste het hoekje om te gaan. Het scenario voor zo’n film kun je zelfs niet afkijken van de werkelijkheid in bijvoorbeeld Irak omdat het gemiddelde daar ook al op 63 jaar ligt.

Cleopatra regeerde samen met haar papa op een leeftijd dat je in Nederland en ver daarbuiten nog niet eens mag stemmen, trouwde omwille van de politiek 18 jaar oud met haar broertje van twaalf en begon drie jaar later aan een affaire, niet met een buurjongen met puistjes, maar met Julius Ceasar. Elizabeth Taylor was al de dertig gepasseerd toen ze de hoofdrol speelde in de Amerikaanse speelfilm Cleopatra. Geschiedvervalsing waar je beroemde filmcritici nimmer over hoort klagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s