DIGITALE DICTATUUR – Reactie op FB-pagina VAARWEL BLAUWE ENVELOP

Dat allerlei mensen (niet alleen ouderen) niet met een computer kunnen omgaan, nog nooit op internet zijn geweest of de betekenis van vragen van de fiscus niet begrijpen, is één ding.

Punt twee is dat mensen in heel veel gevallen wel geholpen zullen kunnen worden door buren, familie, kennissen etc. maar dat ze daarvoor hun digid moeten afstaan (in de praktijk), terwijl ze wettelijk verantwoordelijk blijven voor wat er met dat digid gedaan wordt.

Punt drie is dat ik het onacceptabel vind, dat mensen door de overheid gedwongen worden allerlei apparatuur te kopen, bijv. een mobiele smartphone incl. internet abonnement (kosten toch minimaal 10-20 euro per maand, plus de kosten van het apparaat) of een computer met een internet abonnement op Ziggo of een ander kabelbedrijf (kosten idem, plus de computer).

Consumenten worden nu ook al gedwongen een printer te bezitten (om documenten voor de belasting uit te printen, zoals bankafschriften, met al of niet dure inktpatronen). En natuurlijk kun je die laten uitprinten door de buurman of familie, maar zeg dan ook maar bye bye naar je privacy. Ik vind het heel genant tegenover mijn eerlijke belastingadviseur maar ik geef hem mijn digid niet en hij kijkt even naar het plafond terwijl ik het intyp. Ik vind dat misdaad wordt uitgelokt op deze manier.

Wanneer moeten we ook allemaal een scanner hebben, een aparte harddisk om voor de fiscus 7 jaar aan gegevens op te slaan, opslag voor onze elektronische agenda-afspraken van 7 jaar, een mobiele telefoon om foto’s aan te leveren (zoals verplicht is voor het wettelijk verplichte energiecertificaat voor een koophuis, waarbij je o.a. een digitale foto van je CV-ketel en boiler moet leveren). Incassobureaus, merkte ik bij de hulpverlening aan een failliete ondernemer, willen alles digitaal hebben, incl. screenshots van bankrekeningen – papieren kopietjes opsturen kan niet.

Er zijn duizenden mensen in de buitengebieden van NL die niet eens een fatsoenlijk functionerende internet-verbinding kunnen krijgen omdat de telecom-bedrijven het te duur vinden de infrastructuur aan te leggen – zelfs boeren die voor de export produceren en op grond van nationale of EU-wetgeving cijfertjes aan de overheid moeten doorgeven!

Er is een tijdje geweest dat je geen huurhuis of lening of andere dingen kon krijgen als je geen vast telefoonnumer op je eigen naam had. Nog steeds kun je niet verzekerd zijn voor medische kosten als je nergens ingeschreven bent bij een gemeente (omdat je niet aan een betaalbare huurwoning kunt komen bijv. of omdat een verhuurder i.v.m. met haar/zijn uitkering zoals bijstand of AOW niet wil dat een persoon zich inschrijft – of omdat een gemeente je weigert in te schrijven op het adres van een zomerhuisjespark waar je als dakloze bij gebrek aan beter een stacaravan hebt gekocht/gehuurd).

Niet-inschrijving betekent ook dat je geen digid, huur- of zorgtoeslag kunt aanvragen en dat er een erg duur conflict over de inkomstenbelasting en premies met de belastingdienst kan ontstaan omdat je nooit meer post kunt ontvangen, papieren of digitaal.

Vorig jaar had ik geen aanvullende ziektekostenverzekering omdat ik die wel had gekocht via de website van de verzekeraar maar daar was een probleem mee en toen ik dat merkte na 1 januari was er helaas niets meer aan te doen vanwege de desbetreffende wetgeving.

Het gaat dus allemaal veel verder dan de blauwe envelop, we glijden in de mazen van een #DigitaleDictatuur. Met de Nederlandse Consumentenbond hebben de banken afgesproken dat je alleen recht hebt op teruggave van je geld na illegale afboekingen en andere criminele trucs ten koste van jouw bankrekening als je minimaal één keer per twee weken je bankrekening online bekijkt. Twee weken maar! Drie weken in coma liggen, op vakantie gaan naar een woestijnoase zonder internet, zwaargewond na een terroristische aanslag of auto-ongeluk in een ziekenhuis herstellen, dat kan niet meer…  Mensen die de traditionele maandelijkse papieren afschriften ontvangen en bekijken, hebben die nog recht op enige bescherming?

mission-impossible 3 de beste

Wat is een bankoverval tegenwoordig? Een overval door de bank?  Het is gewoon wachten op de eerste ICT-deskundige bij een bank die misbruik van deze afspraken maakt… Denk niet dat dit allemaal nog erg nieuw is en dat de schade voorlopig meevalt. Er was al een Amsterdamse ambtenaar – ik denk met Robin-Hood-achtige trekken –  die de komma verwijderde uit de bedragen die de gemeente Amsterdam uitbetaalt als woonkostentoeslag (zie http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/12/post_455.html, dit keer met erg grappige maar beschaafde commentaren)  .  Met behulp van de digitale schijnwereld die bijv. hoogontwikkeld is in Dubai bestaan al jaren o.m. frauderende internationale btw-carrousels die een Britse regering MILJARDEN kostten toen ik dat onderzocht in 2009. Het is als met de social media: die hebben goede kanten maar ook zeer negatieve.

De Digitale Dictatuur legt alle schadekosten bij de slachtoffers. Makkelijk hoor. Maar niet pikken zou ik zeggen, gebruikmaken van je lidmaatschap van de Consumentenbond en erger etc.

bankoverval

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s