Amerikaanse bedrijven verwachten miljardenverliezen als gevolg van NSA-affaire

De spionageactiviteiten van het National Security Agency (NSA)  in de VS blijken Amerika’s enorme internet-sector te treffen. Dus ligt er nu een nieuwe versie van de USA Freedom Act bij de Amerikaanse Senaat.

Eind juni zegde de Duitse regering het contract op met het telecommunicatiebedrijf Verizon. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat ‘de door de NSA-affaire ontdekte bemoeienissen van vreemde inlichtingendiensten en bedrijven aangetoond hebben dat de bondsregering bijzonder hoge eisen moet stellen aan een beveiligde communicatie-infrastructuur’.

In de New York Review of Books schrijft David Cole dat tal van bedrijven dezelfde beslissing als de regering in Berlijn hebben genomen: ze wensen niet meer van Amerikaanse dienstverlenende internetbedrijven gebruik te maken of van Amerikaanse, door de NSA gemanipuleerde encryptiemethodes – en dit begint de grote jongens in de internetsector veel geld te kosten. Want Snowden heeft niet alleen onthuld hoe ver de bespionering van miljoenen burgers, journalisten, advocaten, politici en een enkele terrorist kan gaan, maar ook dat bedrijfsgeheimen van Amerikaanse, Europese en andere buitenlandse bedrijven niet meer veilig zijn in de VS. Ofwel omdat  het NSA en zijn duizenden ondernaannemers vrijelijk kunnen grasduinen in emailverkeer, mobiele telefoongesprekken en dergelijke, ofwel omdat de door de NSA gemanipuleerde encryptiesoftwares – een manipulatie die ervoor zorgt dat emails e.d. te lezen blijven voor de NSA – door vele anderen gehackt kunnen worden, dankzij dat NSA-gat.

Half  juli toen de Amerikaanse Senaat zich voorbereidde op een stemming over een nieuwe, veel strengere versie van de USA Freedom Act die bespionering door de NSA flink aan banden moet leggen, stuurden de grote jongens een open brief aan de Amerikaanse Senaat. De directies van Apple, Google, Facebook, Twitter, Dropbox, Aol, LinkedIn, Yahoo en Microsoft riepen de senatoren op een veel zwakkere versie van de USA Freedom Act, die door het Huis van Afgevaardigden was aangenomen, te vervangen door een veel sterkere, namelijk die van senator Patrick Leahy. Dankzij de hardere versie zouden de grote jongens van het internet het recht krijgen openbaar te maken wat Amerikaanse inlichtingendiensten hen dwingen aan informatie door te geven. Daarnaast zijn ook de grote jongens nu definitief tegen ‘dragnet intelligence gathering’, dus het met een electronisch sleepnet verzamelen van informatie, inclusief van burgers en bedrijven die totaal niets op hun kerfstok hebben.

Volgens Cole schiet zelfs de strengere versie van  de USA Freedom Act nog tekort:

“Senator Leahy’s bill is not a cure-all. It is primarily addressed to the collection of data within the United States, and does little to reform Section 702, the statute that authorizes the PRISM program and allows the government to collect the content of electronic communications of noncitizens abroad, even if they are communicating with US citizens here. And it says nothing about the NSA’s deeply troubling practice of inserting vulnerabilities into encryption programs that can be exploited by any hacker. It won’t, therefore, solve all the problems that the Human Rights Watch and New American Foundation reports (1) identify. But it would mark an important and consequential first step.”

(1) de stichtingen Human Rights Watch en de New American Foundation hebben rapporten uitgebracht over de gevolgen van de NSA-praktijken voor onder meer journalisten en advocaten en het Amerikaanse bedrijfsleven. De ooit wettelijk geregelde bronbescherming voor de media en de vertrouwelijkheid van de relatie tussen een advocaat met zijn client liggen aan duigen. Zie HRW’s rapport With Liberty to Monitor All en de NAF’s rapport Surveillance costs – The NSA’s impact on the economy, internet freedom and cybersecurity.

Ik publiceerde ongeveer een jaar geleden al over dit onderwerp, vanuit een wat andere invalshoek, zie onderstaande blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s