Edward Snowden, chantage, handel met voorkennis en uw bedrijfsgeheimen

Enkele zorgwekkende aspecten van de acties van Edward Snowden worden niet genoemd in de berichtgeving, dus een kleine aanvulling.

Daar is ten eerste het feit dat Snowden op het moment dat hij de informatie lekte over de wereldwijde surveillance-programma’s van het National Security Agency (NSA), werknemer was bij Booz Allen Hamilton, een bedrijf waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van de Carlyle Group, een multinational die zeer actief is op de internationale aandelenbeurzen.

Onze eigen Joris Luyendijk heeft in de NRC al geopperd dat individuen bij de NSA en zijn onderaannemers zich op nooit eerder vertoonde schaal op de aandelenbeurzen aan handel met voorkennis schuldig zouden kunnen maken, omdat ze carte blanche lijken te hebben iedereen af te luisteren. Wat zeggen de contracten en protocollen van de NSA eigenlijk over geheimhouding en de straf op het schenden daarvan?

In de tijd van George Bush jr, die president was ten tijde van 9/11 en de oorlog in Afghanistan en Irak in gang zette, is praktisch alles wat verband houdt met Amerika’s veiligheid geprivatiseerd of aan commerciële bedrijven gegeven. Op zeker moment was de veiligheid van Amerikaans territorium door het nieuwe ministerie van Homeland Security uitbesteed, volgens berichten in de Amerikaanse pers, aan meer dan 100.000 bedrijven, van kleine zelfstandigen tot multinationals.

Aangezien de werknemers van al die bedrijven echt geen cursus spionage-ethiek hebben gehad, kunnen we ons nu afvragen hoeveel personen wereldwijd gechanteerd worden met de informatie die NSA’s spionnen hebben vergaard, hoeveel bonafide niet-Amerikaanse bedrijven opeens om onverklaarbare redenen orders mislopen, hoeveel spionnen onverdiend op de payroll van bedrijven beland zijn zonder daarvoor te werken, hoeveel lastige onkreukbare ambtenaren hun biezen hebben moeten pakken – en natuurlijk hoeveel would-be terroristen eigenlijk gepakt zijn wanneer het overduidelijk is dat de spionage-activiteiten meestal niets met de opsporing van terroristen te maken had/heeft.

Het wettelijke aspect van PRISM en soortgelijke spionageprogramma’s is uitermate belangrijk. Er is in de VS bijvoorbeeld ook nog steeds discussie over de vraag of Defensie, het Pentagon, cyber-aanvallen mag uitvoeren op internet- en intranet-structuren in andere landen, want: zijn dit militaire aanvallen waarvoor toestemming van het Congres dan wel de president nodig is, of valt dergelijke agressie binnen de normale defensietaken van het Pentagon? De schade van mislopende cyberaanvallen kan enorm zijn. Al eerder moesten de VS met de hoed in de hand en schuifelende voeten hun excuses aanbieden aan de Duitse regering toen bij een operatie om terroristische websites uit te schakelen per ongeluk ook tientallen Duitse servers de vernieling in werden geholpen.

Cruciaal in dit verband is ook dat Snowden officieel wordt beschuldigd van het stelen van overheidsinformatie. Wie is eigenlijk eigenaar van de informatie die tienduizenden commerciële bedrijven voor de NSA en het Department of Homeland Security (DHS) verzamelen? Wie doet wat met informatie waarom NSA of DHS niet echt gevraagd hebben maar die onvermijdelijk beschikbaar komt als zoveel mensen, bedrijven en instellingen bespioneerd worden?

Kortom, als ik niet geleerd had van de mensonterende behandeling van Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die Wikileaks’ reputatie vestigde, dan zou ik voorstander zijn van een proces tegen Snowden waarin al deze vragen worden beantwoord. Maar voorlopig bivakkeert Edward Snowden nog in Moskou en zal hij pas kunnen vertrekken wanneer 100% duidelijk is dat het Pentagon en zijn straaljagers niet het wettelijk recht hebben een buitenlands passagiersvliegtuig ergens buiten de grenzen van de VS tot afbuigen richting Washington te dwingen, bijvoorbeeld in het Nederlands luchtruim.

 

 

 

 

Advertenties

One thought on “Edward Snowden, chantage, handel met voorkennis en uw bedrijfsgeheimen

  1. Pingback: Amerikaanse bedrijven verwachten miljardenverliezen als gevolg van NSA-affaire | annekevanammelrooy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s