De Mosul Dam: graag logisch nadenken

U heeft het nieuws misschien al gehoord: Koerdische militairen – nog steeds romantisch ‘peshmergas’ geheten – ‘hebben het oostelijke deel van de Mosul Dam veroverd op de strijders van de Islamitische Staat’. U denkt, wat moet ik hiermee? Nou, for a change, misschien meer dan u denkt.

Ik ben zelf nooit op die dam geweest, maar heb wel drie jaar in Koerdistan gewoond en gewerkt (2006-2009). Bovendien wilde ik nog eens een artikel over die dam schrijven – straks zal blijken waarom. Hoe dan ook, ik heb enkele feitjes voor u die nooit in die nieuwsberichten genoemd worden, plus een mening die u wellicht nog minder interesseert.

mosul dam

 

 

 

 

 

 

 

Eerder heette het in het nieuws op tv, radio, internet, dagbladen dat de bezetting van de dam door IS de godsdienstfanaten een geweldig chantagemiddel had opgeleverd. Het klopt namelijk dat de waterkracht-installaties van de dam de stad en de hele provincie Mosul van stroom voorzien. Het klopt ook dat mocht die dam opgeblazen worden, dat dan een gigantische bulk water wordt losgelaten op de omgeving.

U heeft vast wel op allerlei kaartjes gezien dat de dam van Mosul boven de stad Mosul ligt, waar IS nu de moderne versie van een achterlijk ‘kalifaat’ in praktijk brengt, onder zo’n twee miljoen inwoners (verbazingwekkend natuurlijk dat naar verluidt zo’n ‘30.000’ buitenlandse moslims Mosul mogen besturen van de inwoners, van wie overigens volgens de waarschijnlijk overdreven berichtgeving ruim 400.000 zijn gevlucht, omdat ze, hoewel soennitisch zoals hun bezetters, bestuur door een soort tot de tanden bewapende Saudische jongelingen niet als vervulling van een eeuwenoude droom zagen).

Goed, de dam ligt dus boven Mosul en ook in Irak stroomt het water van noord naar zuid. Dus, IS zal de dam nooit opblazen zolang ze nog lekker hun versie van de Islam in Mosul kunnen uitleven, want, mensen, als je die dam opblaast, zelfs in de zomer, als het waterpeil op zijn laagst is, zou de stad Mosul onder een laag van vermoedelijk minstens tien meter lekker fris van oorsprong Turks water bedolven worden – en kunnen die onaangepaste Marokkaanse jongeren uit Nederland die meedoen met IS en al die andere misfits uit het westen en uit voormalige Sovjetrepublieken zoals Tsjetsjenie, plus al die vrome woestijn-baardmannen uit Saudi-Arabie, Somalie en Jemen wel zwemmen? Ze zouden in enkele uren hun eigen ‘Islamitische Staat’ vernietigen. Maar goed, dergelijke zelfmoordacties zijn eerder voorgekomen in de geschiedenis van zinloos menselijk leed.

Twee: de Amerikanen hadden in maart 2003 nog maar amper Irak bezet of een heel speciale afdeling van het Amerikaanse leger, USACE, the United States Army of Engineers, gaf acte de presence op de Mosul Dam. Koerdische peshmargas hadden de dam bewaakt en beschermd tegen eventuele pogingen van Saddams regime om half Irak onder water te zetten door de dam op te blazen of de damwanden te bombarderen. Het technische personeel op de dam had trouw zijn werk gedaan, hoewel Saddam hen al maanden niet meer had betaald (onder de Amerikanen moesten ze ook weer maanden wachten). En dat werk was heel belangrijk: het vereiste de continue aanvoer van de grondstoffen voor cement. Wat onder Saddam al duidelijk was geworden, was het feit dat de dam op een verkeerde, te zwakke ondergrond was gebouwd. Onzichtbaar, onder water, voegen machines elke dag beton aan om dit probleem te bestrijden. Mijn contacten met de Duitse firma die de dam bouwde in samenwerking met een Italiaans bedrijf, beweren dat ze hiervoor gewaarschuwd hebben, maar dat de ongeletterden in Bagdad de waarschuwingen negeerden. Hoe dan ook, dankzij de ondergrondse, eh, onderwaterse  betonmolens overleeft de Mosul Dam dus al meer dan tien jaar (2003-2014).

USACE heeft in die honeymoon-weken van de Amerikaanse bezetting van Irak gezegd dat, mocht de Mosul Dam het ooit begeven, verder stroomafwaarts op de hoofdstad Bagdad dan een watermuur van veertig meter hoogte afkomt, dus iets vergelijkbaar met de laatste tsunami’s in Azie.  Of je in een Amerikaanse rampenfilm zit!  In latere alarmeringen was dit vijf meter. Ik ben geen waterbouwkundig ingenieur zoals enkele intieme vrienden van onze koning Willem-Alexander (man, doe ’s wat in dit debat), maar ik geloof er niks van. Zeker, de rivier de Tigris in de hoofdstad zou na een Mosul dam collaps overstromen (zeker in het regenseizoen als het winter wordt  of in het voorjaar, wanneer de sneeuw op de Turkse en Koerdische bergen smelt). Maar de rivieren in Irak zijn amper gekanaliseerd. Grote delen meanderen lustig door het landschap (te zien vanuit Air Austria flights op Erbil en Bagdad) en die kronkelrivieren kunnen overal gemoedelijk overstromen, in plaats van zoals de Rijn in Duitsland door een uitgediepte rechte vaargeul linea recta naar Nederland gestuurd te worden met zijn overtollig water. USACE had de bouw van een nieuwe, degelijke dam op 8 miljard dollar becijferd (niemand kan zoiets berekenen in een week, maar USACE wel). Een leuke klus voor een bedrijf dat op het gebied van dammen in de VS zelf een bedroevend slechte reputatie heeft. (1)

Dit nog allemaal afgezien van het feit dat IS bondgenoten heeft in Fallujah, het stadje op 20 km van Bagdad dat een brandpunt blijft van soennitisch verzet van vooral voormalige aanhangers van Saddam Husseins Baathpartij tegen de sji’ietische regering in Bagdad. Fallujah is twee dingen: door het slootjeswater voor de irrigatie-akkerbouw daar een soort Aalsmeer (echt, je waant je tussen de bollenvelden als je de palmbomen wegdenkt) en in de gloriedagen van Saddam onderdeel van Iraks military-industrial complex (zoals Hiroshima in Japan). Toen ik nog in Bagdad woonde, was de communis opinio van vele Bagdadi’s dat de simpelste oplossing voor het probleem Fallujah een atoombom op dit stadje was. Maar goed, de verwoesting van de dam in Mosul zou het enige steunpunt van IS vlakbij Bagdad, Fallujah aan de Eufraat, dus ook onder water zetten.

Als we nu even een tijdlijn maken: we zijn nu half augustus. De belangrijkste  paranoide sji’iet, premier Al-Maliki, heeft godzijdank het toneel in Bagdad verlaten en zijn gedoodverfde opvolger, de politieke veteraan dr. Al-Abadi (die amper anders redeneert dan Al-Maliki) , zal eind deze maand wel een acceptabel kabinet van ‘nationale redding’ of zoiets hebben samengesteld. Die twee weken van kabinetsformatie zullen gebruikt worden, in Koerdistan, in Bagdad, bij het Pentagon, om een militaire strategie uit te werken om IS uit Irak te verjagen.

Als de Koerden de komende week ook het westelijke deel van de Mosul Dam veroveren, dan wordt het lachen. Ze hoeven maar twee dagen de waterkrachtcentrales te blokkeren. Hoe kunnen die brave jongens van IS de stad Mosul nog regeren zonder stroom, laat staan lekker zelf  ’s avonds gaan slapen in de geplunderde huizen van gevluchte burgers, zonder airconditioning? zonder koel vruchtensap uit de ijskast? (dat ze sapjes drinken, moeten we aannemen – i.p.v. in Irak en ook Mosul volop verkrijgbare biertjes, arak en whisky). U zult het niet geloven maar in juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot 52 graden Celsius in Irak. Wat kunnen de stroomloze ziekenhuizen in Mosul dan nog doen voor Allah’s krijgers die bij luchtaanvallen door  Obama’s yankees zwaar gewond raken? Nix. Waar is dan de stroom voor de benzinepompen? voor de lampjes in de honderd moskeeen? voor de gevangenissen?

Mosul mag in Irak de ‘Stad van de Honderd Moskeeen’ zijn, zonder stroom werkt er niks meer, ook de islam niet, de deels sympathiserende bevolking zal heel snel bij zinnen komen. Grote kans dat IS eind augustus verdwenen is uit Mosul, even snel als ze gekomen zijn.

Tsja, ook in Mosul zijn de tijden hard maar modern.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s